Schrijfactie Tadzjikistan: Laat politiek activist Abdullohi Shamsiddin vrij!

Schrijfactie Tadzjikistan: Laat politiek activist Abdullohi Shamsiddin vrij!

Op 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij kreeg 7 jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden. Hij loopt groot risico op marteling.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2023 naar de autoriteiten van Tadzjikistan. Roep hen op om Abdullohi Shamsiddin onmiddellijk vrij te laten. Intussen moet hij contact kunnen krijgen met zijn familie en advocaat.

Opgepakt vanwege familiebanden

Abdullohi Shamsiddins vader is een prominent lid van een oppositiepartij die in 2015 door de Tadzjikistaanse autoriteiten als terroristische organisatie werd bestempeld. Sindsdien zijn veel leden en leiders van de partij na oneerlijke rechtszaken vastgezet. Ook Shamsiddin vreesde vervolging en vroeg in Duitsland, waar zijn vader woonde, asiel aan.

Download de voorbeeldbrief