© NewsYktRu: Оперативно и достоверно / YouTube

Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis

Sjamaan Aleksandr Gabyshev startte in 2019 een voettocht van ruim 8.000 kilometer van Oost-Siberië naar Moskou. Hij wilde met zijn ‘krachten’ het Kremlin ‘zuiveren’ van president Poetin. De politie hield hem in september 2019 tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. Op 2 juni 2020 bevestigde een rechter dat Gabyshev voor onbepaalde tijd mag worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij wordt gestraft vanwege zijn kritiek op de autoriteiten.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2020 naar de aanklager in Yakutia. Roep hem op onmiddellijk een einde te maken aan Aleksandr Gabyshevs gedwongen opname en hem niet langer te vervolgen vanwege zijn politieke opvattingen.

Gedwongen opname als straf voor kritiek

Op 12 mei stormde de oproerpolitie Gabyshevs huis binnen. Ze brachten hem naar een psychiatrische ziekenhuis omdat hij zogenaamd weigerde zich te laten testen op corona. Hij werd gedwongen te tekenen voor een opname van twee weken. Toen bleek dat hij geen corona had, wilde hij naar huis. Maar een medische commissie besloot dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en anderen. De rechter bevestigde dit. Gabyshevs politieke en religieuze opvattingen werden gebruikt als bewijs voor zijn psychische problemen. Ook kreeg hij geen eerlijke proces. Meerdere getuigen die zijn advocaat opriep werden door de politie opgepakt omdat ze de coronaregels zouden hebben overtreden.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden