© www.spaghettimonster.org

Schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich

Schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich

Activist Mikhail Iosilevich uit Rusland kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij volgens de autoriteiten zijn café ter beschikking stelde aan een ‘ongewenste’ organisatie. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juni 2021 naar de Russische autoriteiten. Roep hen op om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.

Doelwit vanwege activisme

Mikhail Iosilevich is een activist die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid. De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen hem omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich is dit onjuist en werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij zegt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’ gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke bewegingen en organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden