© Private

Update schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich

Update schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich

De Russische activist Mikhail Iosilevich kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij stelt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 november 2021 naar de Russische autoriteiten. Roep hen op om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.

Doelwit vanwege activisme

De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen Iosilevich, die wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie. Iosilevich is op 17 augustus 2021 vrijgelaten uit voorarrest. Maar de onterechte aanklachten tegen hem blijven staan.

‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’  gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden