Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis

Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis

Sjamaan Aleksandr Gabyshev zwoer in 2019 dat hij met zijn sjamanistische krachten het Kremlin zou ‘zuiveren’ van president Poetin. Een rechter veroordeelde Gabyshev in juli 2021 tot opsluiting voor onbepaalde tijd in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou krankzinnig zijn, ‘oproepen tot extremisme’ en geweld hebben gebruikt tegen een agent bij zijn arrestatie. Gabyshev verloor op 23 september 2021 het hoger beroep tegen de uitspraak.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 december 2021 naar de aanklager in Yakutia. Roep hem op Aleksandr Gabyshev onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Gedwongen opname als straf

Gabyshev startte in 2019 een voettocht van 8.500 kilometer van Siberië naar het Kremlin in Moskou. Na een paar honderd kilometer hield de politie hem tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. In 2020 ondernam Gabyshev nog een poging. Hij werd opgepakt, zogenaamd omdat hij weigerde zich te laten testen op corona. Hij werd toen 2 maanden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. In januari 2021 kondigde hij een nieuwe mars aan. Weer werd hij opgepakt.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden