© Meriem Kuku

Schrijfactie Rusland: activist Emir-Usein Kuku al drie jaar onterecht vast

De prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku zit al bijna drie jaar vast. Hij bleef na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opkomen voor de rechten van de Krimtataren, een islamitische minderheid waartoe hij zelf ook behoort. Om hem de mond te snoeren wordt Kuku valselijk beschuldigd van een misdrijf. Hij kan 25 jaar cel krijgen.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2019 naar de Russische autoriteiten. Roep hen op Emir-Usein Kuku onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

In de cel voor vreedzaam activisme

Emir-Usein Kuku stelde mensenrechtenschendingen op de Krim aan de kaak. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele verdwijningen. Ook gaf hij juridische steun aan Krimtataren die werden vervolgd. De Russische autoriteiten zijn hier niet van gediend. De Russische veiligheidsdienst sloeg hem op klaarlichte dag in elkaar bij een bushalte, waar wachtende mensen toekeken. Daarop werd hij meegenomen voor verhoor. Een paar maanden later vielen ze zijn huis binnen, haalden alles overhoop en arresteerden hem. Hij wordt nu onterecht beschuldigd van lidmaatschap van een in Rusland verboden organisatie. Ook zou hij volgens de Russische autoriteiten deelnemen aan een samenzwering om de macht op de Krim te grijpen.

Kuku wordt vastgehouden in Rusland, honderden kilometers bij zijn vrouw en twee kinderen vandaan.
Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden