Schrijfactie Nigeria: vervolgd vanwege milieuonderzoek

De Nigeriaanse Raymond Gold vroeg een olie- en gasbedrijf onderzoek te doen naar de gevolgen van een olieraffinaderij voor het milieu. Hij werd aangeklaagd en kan drie jaar cel krijgen.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2018 een brief naar de openbaar aanklager van Lagos, Nigeria. Roep hem op de aanklachten tegen Raymond Gold te laten vallen.

Vervolgd voor verzonnen aanklachten

Raymond Gold is een gerespecteerd lid van de Irede-gemeenschap, die naast een olieraffinaderij van Integrated Oil and Gas Ltd. woont. Gold vroeg het bedrijf begin 2016 om duidelijk te maken welke gevolgen de activiteiten van de olieraffinaderij hebben voor onder meer het drinkwater in de omgeving. Hij sprak zich ook uit op de radio en in de krant. De Nigeriaanse wet stelt bedrijven verplicht hier onderzoek naar te doen. Maar de autoriteiten in de staat Lagos – aangespoord door het olie- en gas bedrijf – besloten om Gold te vervolgen.

Gold kan een celstraf van drie jaar krijgen voor aanklachten die zijn verzonnen om hem en de Irede-gemeenschap te intimideren. Hij is op borgtocht vrij. Zijn rechtszaak is in volle gang.

Update: de nieuwe ambassadeur van de Nigeriaanse ambassade is de heer Oji N. Ngofa

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden