© REUTERS

Update schrijfactie Nicaragua: nog tientallen mensen vast voor deelname aan protesten

Op 11 juni werden 56 activisten, journalisten en tegenstanders van president Ortega op vrije voeten gesteld. Ze werden opgepakt tijdens de grootschalige protesten, ruim een jaar eerder, tegen de regering in Nicaragua. Ook de Belgisch-Nicaraguaanse studentenleider Amaya Coppens voor wie Amnesty Nederland vorig jaar actievoerde kwam vrij. Maar er zitten nog altijd tientallen mensen onterecht vast.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2019 naar de autoriteiten van Nicaragua. Roep hen op de aanklachten tegen de demonstranten die nog vastzitten onmiddellijk te laten vallen.

Massale protesten hard neergeslagen

Op 18 april 2018 gingen Nicaraguanen in groten getale de straat op om te protesteren tegen de aangekondigde verhoging van de bijdrage voor sociale zekerheid en versobering van de pensioenen. De protesten werden met enorm veel geweld door de autoriteiten neergeslagen. Zeker 325 mensen kwamen om het leven en er vielen meer dan 2.000 gewonden. Bovendien werden ruim 100 mensen opgepakt. Een deel van de opgepakte demonstranten zit nog steeds vast en moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Ze maakten enkel gebruik van hun recht op demonstratie en op vrije meningsuiting.

Nieuwe amnestiewet

Op 8 juni 2019 keurde het Nicaraguaanse parlement een amnestiewet goed waardoor een groot deel van de opgepakte demonstranten hun vrijheid terugkregen. Maar ook politieagenten en anderen die hebben meegedaan aan het bloedig neerslaan van de protesten, gaan vrijuit onder de nieuwe wet.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden