Schrijfactie Nederland: laat Guantánamo Bay gevangene niet aan zijn lot over

Toffiq al-Bihani uit Jemen werd in 2003 door de CIA naar de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is na al die jaren nooit ergens van beschuldigd. In 2010 kreeg hij toestemming de gevangenis te verlaten mits een ander land hem zou opnemen. Dat is tot op heden nooit gebeurd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2019 een brief aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Vraag hem Toffiq al-Bihani op te nemen zodat hij in Nederland een nieuw leven kan opbouwen.

Wachten op een nieuw thuisland

Toffiq al-Bihani zit al zestien jaar vast zonder aanklacht. Al-Bihani moet onmiddellijk worden vrijgelaten omdat er geen bewijs is dat hij terreurdaden heeft gepleegd. Omdat hij niet welkom is in de VS wacht hij al ruim acht jaar om overgedragen te worden aan een ander land.

Trump houdt gevangenis open

President Trump maakte een einde aan het streven van zijn voorganger Obama om de gevangenis Guantánamo Bay te sluiten. Vanaf begin 2002 werden vermeende terroristen die de Amerikanen oppakten tijdens de oorlog in Afghanistan hier opgesloten.

De regering Trump lijkt zich niet in te spannen om landen bereid te vinden om mensen zoals al-Bihani op te nemen. Vaak kunnen ze niet terug naar hun eigen land omdat ze daar moeten vrezen voor hun leven. Veel landen binnen de EU, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië namen eerder al gevangenen uit Guantánamo Bay op. Nederland tot op heden nog niet.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden