The_village_of_Khan_al-Ahmar-Abu_alHilew_OPT_20September2017
© Amnesty International

Schrijfactie Israël: stop huisuitzettingen van bedoeïenen in bezet gebied

Israël dwingt een bedoeïenengemeenschap in de bezette Westbank hun land te verlaten. Zo’n 58 families met meer dan 150 kinderen dreigen elk moment uit hun huis gezet te worden.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 maart 2018 een brief naar de Israëlische autoriteiten. Roep hen op het ontruimingsbevel onmiddellijk in te trekken en de vernielingen van bedoeïenen huizen te stoppen.

Gedwongen verplaatsing van kwetsbare groep

Het Israëlisch leger stuurde op 1 november 2017 een ontruimingsbevel uit waarin stond dat de Jahalin-bedoeïen in Jabal al-Baba hun land moeten verlaten. Hun huizen bevinden zich in de door Israël bezette Westbank. Israël verplaatste de Jahalin bedoeïenen in de jaren vijftig ook al eens. Ze werden toen vanuit de Negeb- woestijn in het zuiden van Israël naar de Westbank verplaatst.

Toen Israël in 1967 de Westbank bezette werd het graasland van de bedoeïenen ingenomen om Israëlische nederzettingen te bouwen. De traditionele nomadische manier van leven van de bedoeïenen werd onmogelijk gemaakt en ze werden gedwongen om zich te vestigen in kleine tentenkampen rond Oost Jeruzalem. Nu moeten ze ook hier vandaan.

De Jabal al-Baba gemeenschap hoorde op 16 november dat ze binnen een week hun huizen moesten verlaten omdat ze ‘illegaal gebouwd’ zouden hebben op het land. Ze probeerden het besluit tevergeefs aan te vechten. De gemeenschap heeft nieuw grond toegewezen gekregen naast de voormalige vuilstortplaats van Jeruzalem.

Ontruiming is oorlogsmisdaad

Sinds het ontruimingsbevel leven de families in angst. De Israëlische autoriteiten proberen de bedoeïenen te dwingen het gebied te verlaten door hun huizen te slopen en middelen van bestaan te vernietigen. Dit is een oorlogsmisdaad en schending van internationale mensenrechten, waaronder het recht op huisvesting.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden