Elderly human rights defender Dr Mohammad Maleki, 84, is being prevented from leaving Iran to visit his children in the Netherlands and Canada. The authorities have placed him on a travel ban since 2011, in reprisal for his peaceful human rights activism.

Schrijfactie Iran: reisverbod tegen zieke bejaarde activist

De Iraanse mensenrechtenverdediger Mohammad Maleki (84) mag zijn kinderen in Canada en Nederland niet bezoeken. Hij wil hen graag zien voordat hij te ziek is om te reizen.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2017 een brief naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op het reisverbod tegen Maleki onmiddellijk in te trekken.

Reisverbod vanwege mensenrechtenwerk

Mohammad Maleki kreeg in 2011 een reisverbod opgelegd omdat hij een brief schreef aan de VN-rapporteur die verslag doet van de mensenrechtensituatie in Iran. Hij beschreef daarin uitvoerig hoe hij werd gemarteld tijdens zijn gevangenschap. Maleki werd in 1981 gearresteerd en zat vijf jaar gevangen omdat hij als decaan van een universiteit kritiek uitte op de islamisering en staatscontrole van universiteiten in Iran. Hij zet zich ook al jaren in tegen de doodstraf in het land.

Slechte gezondheid

Maleki heeft kanker en hartproblemen. Hij wil graag zijn kinderen bezoeken nu hij nog in staat is om te reizen. Zijn zoon, die in Nederland woont, kan niet naar Iran reizen omdat hij het risico loopt opgepakt te worden vanwege zijn kritiek op de autoriteiten. Maleki en zijn zoon hebben elkaar al zeven jaar niet gezien.

Download de voorbeeldbrief

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden