Schrijfactie Iran: opgepakt arbeidsrechtenactivisten

Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst. De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen. Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid; ze zouden onder meer ‘propaganda tegen de staat hebben verspreid’.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2019 naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op de vier vrouwen onmiddellijk vrij te laten en hen in de tussentijd goed te behandelen.

Langdurig in eenzame opsluiting

De vier vrouwen werden na hun arrestatie wekenlang in eenzame opsluiting vastgehouden. Dit kan worden gezien als marteling. Ze hebben nog altijd geen toegang tot hun advocaat.

Verdere risico op marteling

Atefeh Rangriz en Neda Naji weigerden een chador (een sluier die het hele lichaam behalve het gezicht bedekt) te dragen. Als straf werden ze door een gevangenisbewaarder geslagen. Ze liepen flinke verwondingen op. In juni werden ze overgebracht naar een andere gevangenis. Daar zitten ze tussen vrouwen die ernstige geweldsmisdaden hebben gepleegd. Ze lopen daar het risico te worden aangevallen door medegevangenen en bewaarders.

Marzieh Amiri heeft dringend medische zorg nodig. Ze lijdt aan epilepsie en heeft last van duizelingen en een lage bloeddruk.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden