Atena Daemi
© Privéfoto

Schrijfactie Iran: 7 jaar cel voor doodstrafactiviste

De 30-jarige Atena Daemi verzet zich tegen de doodstraf, zoals steeds meer mensen in Iran. Ze zit nu een gevangenisstraf van 7 jaar uit vanwege haar kritiek.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 februari 2019 een brief aan het Iraanse hoofd van Justitie. Roep hem op Atena Daemi onmiddellijk vrij te laten. Tijdens haar gevangenschap moet ze toegang hebben tot medische zorg buiten de gevangenis.

Opgesloten vanwege haar mening

Op Facebook en Twitter leverde Atena kritiek op executies, ze deelde flyers uit en liep mee in een vreedzaam protest tegen de executie van een jonge vrouw. Nadat ze in oktober 2014 werd opgepakt, volgden 51 dagen van eenzame opsluiting en vernederende verhoren. In een rechtszaak van slechts een kwartier werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel voor onder andere het ‘samenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid’. In hoger beroep werd die straf verminderd naar 7 jaar.

Mishandeld

In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Begin dit jaar werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden in een gevangenis in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden