Schrijfactie Indonesië: activisten vast voor beledigen vlag

De Indonesische politie pakte de boeren Sawin en Sukma op 24 september 2018 op. Ze zouden de nationale vlag hebben beledigd toen ze protesteerden tegen de komst van een kolencentrale in hun dorp in West-Java, Indonesië.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 januari 2019 een brief aan de Indonesische autoriteiten. Roep hen op Sawin en Sukma onmiddellijk vrij te laten.

Vast vanwege protest

In juli vorig jaar vochten Sawin en Sukma samen met anderen dorpsbewoners de bouwvergunning voor een kolencentrale aan omdat het milieuwetten zou schenden. Lokale autoriteiten besloten de vergunning in te trekken. Een overwinning voor de boeren. Om dit te vieren hesen de dorpsbewoners vlaggen in het land waar de centrale zou komen. Sawin en Sukma werden opgepakt omdat een van de vlaggen ondersteboven zou hebben gehangen. Ze ontkenden dit en werden even later op borg vrijgelaten.

In september van dit jaar pakte de politie de mannen opnieuw op voor dezelfde aanklachten. Ze kunnen nu vijf jaar cel krijgen voor het beledigen van de nationale vlag. Naar alle waarschijnlijkheid is hun straf enkel en alleen een vergelding tegen hun aanhoudende protest tegen de kolencentrale.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden