© This content is subject to copyright.

Schrijfactie Indonesië: activist vast voor ‘verspreiden communisme’

De Indonesische milieuactivist Heri Budiawan kreeg op 24 januari 2018 tien maanden cel voor ‘misdaden tegen de staatsveiligheid’. Hij zou een communist zijn. De autoriteiten gebruiken anti-communismewetgeving en anti-communistische sentimenten om vreedzame protesten in te perken.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2018 een brief aan de Indonesische autoriteiten. Roep hen op Heri Budiawan onmiddellijk vrij te laten.

Vreedzaam protest

In april vorig jaar leidde Heri Budiawan, ook bekend als Budi Pego, een vreedzaam protest tegen de komst van een goudmijn in Oost-Java. Volgens de autoriteiten zouden sommige demonstranten banners hebben gedragen met daarop een hamer en sikkel, het symbool van het communisme. Budiawan werd enkele maanden later opgepakt. De openbaar aanklager eiste zeven jaar tegen hem.

Een gevaarlijk precedent voor andere activisten

Budiawan is de eerste die sinds de val van president Soeharto in 1998 veroordeeld is op basis van een draconische wet die communisme strafbaar stelt. De wet is een overblijfsel uit het tijdperk Soeharto (1965-1998). Soeharto ontketende toen hij aan de macht kwam een klopjacht op vermeende communisten. Dit leidde tot honderdduizenden doden, verdwijningen en politieke gevangenen.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden