G Thirumurugan Gandhi, D Arun Kumar, M Tyson, and Ilamaran were arrested on 21 May 2017 for attempting to stage a peaceful memorial for Tamils killed in the final stages of the civil war in Sri Lanka.
© amnesty.org.in

Schrijfactie India: activisten vast vanwege organiseren herdenking

De autoriteiten van de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu pakten in mei 2017 vier activisten op. De mannen wilden een vreedzame herdenking op het strand organiseren voor de slachtoffers van het gewelddadige conflict in Sri Lanka.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2017 een brief naar de Indiase autoriteiten. Roep hen op de vier mannen vrij te laten of aan te klagen voor internationaal erkende misdrijven.

Meerder aanklachten vanwege kritiek op overheidsbeleid

Volgens de politie wilden G Thirumurugan Gandhi, D Arun Kumar, M Tyson, en Ilamaran een demonstratie organiseren waarvoor ze geen toestemming hadden. Ook meldde de politie in de media dat er meerdere strafrechtelijke aanklachten tegen de mannen lopen. Ze zouden zich schuldig maken aan criminele activiteiten en het verstoren van de openbare orde.

De mannen moesten eerder voor de rechter verschijnen voor een vreedzaam protest in september 2016 over een waterconflict tussen twee Indiase staten. Ook loopt er een zaak tegen hen vanwege een protest over het besluit van de centrale overheid om bankbiljetten met een hoge waarde ongeldig te verklaren.

Vast zonder aanklacht of proces

De vier mannen worden vastgehouden in administratieve detentie. Dit betekent dat de autoriteiten hen een jaar kan vasthouden zonder aanklacht of proces.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden