Schrijfactie Haïti: nieuwe doodsbedreigingen voor activist

Pierre Espérance leidt in Haïti een organisatie die mensenrechtenschendingen door de staat en gewapende bendes aan de kaak stelt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat hij het risico loopt vermoord te worden. De politie zou hiervan op de hoogte zijn. Hij heeft onmiddellijk bescherming nodig.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2019 een brief aan de minister van Justitie en Veiligheid van Haïti. Roep hem op Pierre Espérance te beschermen en diegenen die hem bedreigen voor de rechter te brengen.

Vaker bedreigd

Op 26 april 2019 hingen twee onbekende gewapende mannen op motoren rond bij het kantoor van Pierre Espérance. Espérance werd al eerder met de dood bedreigd, in 2018 en in 2014. Hij ontving toen een kogelbrief. In 1999 ontsnapte hij ook al eens ternauwernood aan een moordaanslag.

Espérances organisatie, het Réseau National de Défense des Droits Humains, (RNDDH), bracht onlangs een rapport uit over een bloedbad dat in een sloppenwijk in november 2018 plaatsvond. Een gewapende bende vermoordde toen ten minste 71 bewoners. De organisatie van Espérance beweert dat de staat medeplichtig is. De nieuwe doodsbedreigingen lijken met de publicatie verband te houden.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden