© Carlos Colson

Schrijfactie Guatemala: landrechtenactivist achter tralies

Schrijfactie Guatemala: landrechtenactivist achter tralies

Bernardo Caal Xol verzet zich sinds 2015 tegen de bouw van waterkrachtcentrales op het grondgebied van inheemse Maya-gemeenschappen in het noorden van Guatemala. En dus tegen de plannen van het ministerie van Energie en Mijnbouw. De autoriteiten startten daarom een lastercampagne tegen hem. Zij beschuldigden hem onterecht van diefstal met geweld. Eind 2018 veroordeelde een rechter Bernardo Caal Xol tot ruim zeven jaar cel, op grond van valse aanklachten.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 november 2020 naar de Guatemalteekse ambassadeur in Nederland. Roep hem op bij de autoriteiten in Guatemala aan te dringen op vrijlating van Bernard Caal Xol.

Inheemse gemeenschappen stemden tegen

Bernardo Caal Xol stapte in 2015 namens 56 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen naar de rechter, omdat de bouw van de waterkrachtcentrales was gestart zonder hen te informeren en te raadplegen. Het hooggerechtshof van Guatemala oordeelde in 2017 dat op grond van internationale afspraken de inheemse gemeenschappen geconsulteerd moesten worden over de bouwplannen. Meer dan 26.000 mensen stemden vervolgens tegen de bouw. Maar de autoriteiten erkenden de uitkomst van de stemming niet. De bouw ging door.

Landrechten- en milieuactivisten in Guatemala krijgen voortdurend te maken met geweld en lastercampagnes. Veel van hen worden onterecht aangeklaagd of vervolgd zodat ze hun werk niet meer kunnen of durven doen.

 

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden