Schrijfactie Gambia: activist met de dood bedreigd

Schrijfactie Gambia: activist met de dood bedreigd

De president van Gambia heeft de prominente mensenrechtenactivist Madi Jobarteh uitgemaakt voor onruststoker en aanstichter van geweld. Hij deed dit tijdens een jaarlijkse speech die op de televisie werd uitgezonden. Jobarteh plaatste kort ervoor, op 20 april 2022, een bericht op Facebook waarin hij een minister van corruptie beschuldigde. Sinds de president hem openlijk aanviel, ontvangt Jobarteh online dreigementen en zelfs doodsbedreigingen. Zijn veiligheid is in gevaar.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2022 naar de president van Gambia. Roep hem op ervoor te zorgen dat Madi Jobarteh en andere mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen.

Al eerder valselijk beschuldigd

Jorbateh zet zich al jaren in voor meer democratie en bescherming van de mensenrechten in Gambia. In 2020 werd Jobarteh opgepakt nadat hij tijdens een Black Lives Matter-demonstratie had gezegd dat de overheid tekortschoot in het onderzoek naar het doden van drie burgers door politieagenten. De aanklachten van ‘verspreiding van valse informatie’ werden later ingetrokken.

 

Download de voorbeeldbrief

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden