© privefoto

Schrijfactie Egypte: kritische onderzoeker opgepakt en gemarteld

Patrick Zaki George werkt als onderzoeker bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie. Hij startte vorig jaar met een masteropleiding Genderstudies in Bologna, Italië. Toen hij op 7 februari weer landde op het vliegveld van Caïro werd hij gearresteerd. George wordt beschuldigd van onder meer het verspreiden van nepnieuws via Facebook. Dit zijn onterechte aanklachten. Hij werd tijdens zijn verhoor gemarteld.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2020 naar de openbaar aanklager van Egypte. Roep hem op Patrick Zaki George onmiddellijk vrij te laten. Hij zit alleen maar vast vanwege zijn mensenrechtenwerk en politieke opvattingen.

Gemarteld tijdens verhoor

De Egyptische veiligheidsdienst hield George 17 uur lang vast op het vliegveld. Geblinddoekt en geboeid. Daarna brachten ze hem naar een onbekende plek en vroegen naar zijn mensenrechtenwerk in Egypte en zijn verblijf in Italië. Ze sloegen hem in zijn buik en gaven hem elektroshocks. Hij werd 30 uur vastgehouden, zonder contact met een advocaat of zijn familie.

Vast vanwege kritische werk

Patrick wordt beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’. Het ‘bewijs’ hiervoor zijn tien Facebookberichten die Patrick en zijn advocaat niet in mochten zien. Patricks arrestatie houdt zeer waarschijnlijk verband met een klopjacht op critici die de Egyptische autoriteiten voeren sinds de massale anti-overheids-protesten van september 2019. Zijn arrestatiebevel dateert van 24 september 2019.

Download de voorbeeldbrief

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden