© Mohamed Hosny

Schrijfactie Egypte: bekende advocaat opgepakt na protesten

De bekende Egyptische mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Masry verliet op 22 september het openbaar ministerie toen agenten in burger haar een busje in duwden en naar een onbekende plek brachten. El-Masry deed bij het OM navraag naar een aantal demonstranten die in de twee dagen ervoor waren gearresteerd tijdens massale anti-overheidsprotesten.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 januari 2020 een brief naar de Egyptische autoriteiten. Roep hen op Mahienour el-Masry onmiddellijk vrij te laten.

Massaprotesten en arrestaties

Op 20 en 21 september 2019 gingen in meerder steden in Egypte mensen massaal de straat op uit woede tegen het regime van president Al-Sisi. De demonstranten eisten zijn aftreden omdat hij corrupt zou zijn. Al-Sisi sloeg genadeloos terug. Volgens betrouwbare bronnen pakte de politie ten minste 2.300 mensen op. Prominente activisten, journalisten en advocaten werden gearresteerd om kritische geluiden te smoren en nieuwe protesten te verijdelen. Ook werden tv-kanalen zoals de BBC en verschillende online communicatie-apps geblokkeerd.

Verzonnen aanklachten

Een aanklager verhoorde El-Masry over ongefundeerde aanklachten, waaronder ‘het steunen van een terroristische organisatie’ en ‘het verspreiden van onjuiste informatie’. Ze zit nu in voorarrest, in afwachting van een onderzoek. El-Masry bracht al vaker langere periodes door in de gevangenis omdat zij deelnam aan vreedzame protesten.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden