© Private

Schrijfactie Egypte: 14-jarige jongen gemarteld om bekentenis los te krijgen

De veiligheidsdienst hield de 14-jarige Aser Mohamed uit Egypte 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Uiteindelijk legde hij na marteling een ‘bekentenis’ af. Hij zit al bijna drie jaar vast.

Kom nogmaals in actie voor hem!

Schrijf vóór 1 december 2018 een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken van Egypte. Roep hem op Aser Mohamed onmiddellijk vrij te laten, de martelingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten.

Verdwenen en gemarteld

Op 12 januari 2016 viel de Egyptische nationale veiligheidsdienst het ouderlijk huis binnen van de 14-jarige Aser Mohamed. De agenten zeiden Aser mee te nemen voor een kort verhoor. Aser was daarna 34 dagen spoorloos.

Later vertelde Aser dat hij elektroshocks had gekregen en urenlang achter elkaar was opgehangen aan zijn armen en benen. Zo wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Cairo. Aser werd uiteindelijk door de openbaar aanklager gehoord, zonder advocaat. Aser vertelde over de martelingen. Maar in plaats van een onderzoek te starten waarschuwde de openbaar aanklager hem dat hij nieuwe elektrische schokken zou krijgen als hij zijn ‘bekentenissen’ zou intrekken. Aser’s rechtszaak startte in augustus 2016 en is al meer dan tien keer uitgesteld. Hij kan een celstraf van 15 jaar krijgen.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden