Schrijfactie Cuba: laat Yoruba-leiders Donaida en Loreto vrij

Donaida Paseiro en Loreto Garcia zitten al ruim anderhalf jaar vast omdat ze meeliepen met een protest voor politieke hervormingen in 2021. Ze hebben 8 en 7 jaar cel gekregen voor ‘wanordelijkheden’. Donaida en Loreto zijn leiders van de ‘Free Yoruba’ beweging. Dat is een onafhankelijke religieuze groep in Cuba (verbonden aan de Yoruba-religie in West-Afrika). Loreto heeft een zwakke gezondheid en heeft dringend zorg nodig.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de autoriteiten van Cuba. Roep hen op om Donaida en Loreto onmiddellijk vrij te laten. Ook moet Loreto tot zijn vrijlating goede medische zorg krijgen.

Rechters beïnvloed

De ‘Free Yoruba’ beweging staat op gespannen voet met de Cubaanse overheid. Tijdens de rechtszaak kwam telkens de politieke voorkeur van het koppel ter sprake. De rechter benoemde in de veroordeling telkens de politieke voorkeur van het koppel. Die voorkeur zou helemaal geen rol moeten spelen in hun rechtszaak. In Cuba is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht helaas ver te zoeken.

Download de voorbeeldbrief

Meer schrijfacties