Schrijfactie Cuba: journalist opgepakt voor ‘ongehoorzaamheid’

De Cubaanse journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces is veroordeeld tot een jaar cel voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Roberto werkt bij de nieuwssite Cubanet. Onafhankelijke journalisten zijn in Cuba regelmatig het slachtoffer van willekeurige toepassing van onduidelijke wetgeving. Zij worden geïntimideerd, gevangengezet en hun websites geblokkeerd door de autoriteiten.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 december 2019 een brief aan de Cubaanse autoriteiten. Roep hen op Roberto de Jesús Quiñones Haces onmiddellijk vrij te laten.

Veroordeeld zonder hoorzitting

Roberto de Jesús Quiñones Haces zegt dat hij al sinds 2015 af en toe zomaar wordt opgepakt. Afgelopen april gebeurde het weer en sloegen agenten hem daarbij. Na zijn vrijlating deed hij aangifte. In augustus werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Op 11 september werd hij opgepakt om zijn straf uit te zitten.

Vrijheid van meningsuiting

In Cuba worden activisten en journalisten steeds vaker geïntimideerd, gestraft en opgesloten voor misdrijven die niet in overeenstemming zijn met het internationale recht of die al tientallen jaren in Cuba worden gebruikt om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Een onafhankelijke rechterlijke macht ontbreekt.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden