Schrijfactie China: weer Oeigoerse studente verdwenen

De Oeigoerse Guligeina Tashimaimaiti studeert in Maleisië. Ze verdween kort nadat ze op familiebezoek ging in China. Haar familie vreest dat ze in een heropvoedingskamp zit.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2018 een brief aan de Chinese autoriteiten. Roep hen op Guligeina Tashimaimaiti onmiddellijk vrij te laten of aan te klagen.

Verdwenen na familiebezoek in China

De Oeigoerse studente Guligeina Tashimaimaiti verdween eind vorig jaar toen ze haar familie bezocht in de regio Xinjang in west China. Met een vriend die ze op het vliegveld zag, sprak ze af dat ze elke week een nieuwe profielfoto op het online platform WeChat zou plaatsen. Hiermee zou ze hem het teken geven dat ze veilig was. Dit deed ze echter maar één keer.
Guligeina zou in februari aan haar vervolgopleiding beginnen. Nu zit ze hoogstwaarschijnlijk in een ‘heropvoedingskamp’. Gevangenen moeten hier de Chinese wetten en regels leren.

Heropvoedingskampen

China pakt sinds het voorjaar van 2017 massaal Oeigoeren op. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheidsgroep in China die van oudsher ernstig onderdrukt worden. Ze krijgen lange gevangenisstraffen of worden vastgezet in heropvoedingskampen. Met name Oeigoeren die contact hebben met hun familie in het buitenland lopen het risico om zonder reden te worden opgepakt.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden