© Private

Schrijfactie China: Oeigoerse academicus al meer dan 5 jaar onterecht vast

De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’. Tohti was kritisch op het minderhedenbeleid van China in de Oeigoerse regio, maar is geen voorstander van afscheiding van China. Hij wilde juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek brengen.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2020 naar president Xi Jinping van China. Roep hem op Ilham Tohti onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Veroordeeld wegens ‘separatisme’

Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, die in de regio Xinjiang ernstig worden onderdrukt. Hij maakte gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Tal van misstanden stelde hij aan de kaak, ook tegen Han-Chinezen. Tohti probeerde de dialoog met de autoriteiten en studenten van verschillende afkomst aan te gaan, om tot vreedzame oplossingen te komen. Toch beschuldigden de Chinese autoriteiten hem van separatisme en werd hij tot levenslang veroordeeld.

Heropvoedingskampen

In China zitten ongeveer een miljoen mensen uit voornamelijk islamitische minderheidsgroepen opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze hard gestraft en gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat om hun gevangenschap aan te vechten. Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer ze voldoende ‘getransformeerd’ zijn.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden