Schrijfactie China: lange celstraf voor Oeigoerse studente

De Oeigoerse Buzainafu Abudourexiti studeerde twee jaar in Egypte. In 2015 keerde ze terug naar China en in maart 2017 werd ze opgepakt en tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 januari 2018 een brief naar de Chinese autoriteiten. Roep hen op Buzainafu Abudourexiti onmiddellijk vrij te laten of haar een eerlijk proces te geven als zij een misdrijf heeft gepleegd.

Geen contact met de buitenwereld

Buzainafu was van plan om bij haar man in Australië te gaan wonen. De politie in de Oeigoerse Xinjiangregio had al medewerking verleend om een visum aan te vragen. Toen ze in maart werd gearresteerd was ze zwanger. Haar familie weet niet of ze in goede gezondheid verkeert. Ze mogen geen contact met haar hebben. Ze gaan er vanuit dat Buzainafu niet meer in verwachting is, en vrezen voor haar veiligheid.

Oeigoerse studenten in het vizier

Sinds mei 2017 dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoerse studenten in het buitenland terug te keren naar China. Begin juli werden in Egypte meer dan tweehonderd studenten opgepakt. Tweeëntwintig studenten moesten gedwongen terug naar China. Van hen ontbreekt ieder spoor. De Oeigoeren, een moslimminderheid uit de autonome regio Xinjiang, worden sinds eind 2016 meer en meer beperkt in hun vrijheid van beweging.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden