© Private

Schrijfactie China: celstraf voor aanprijzen ‘herdenkingslikeur’

Activist Chen Bing promootte op sociale media een Chinese likeur met een zelfgemaakt etiket. Het etiket verwees naar het bloedig neerslaan van de studentenopstand op 4 juni 1989. Een Chinese rechter oordeelde in april dat Chen Bing hiermee ongeregeldheden uitlokte. Hij kreeg drieënhalf jaar cel.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2019 een brief naar president Xi Jinping van China. Roep hem op Chen Bing onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Bloedig ingrijpen studentopstand

Op 4 juni 1989 demonstreerden studenten wekenlang op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Beijing voor democratische hervormingen. Het Chinese leger maakte hier op bloedige wijze een einde aan en vermoorde honderden of misschien zelfs duizenden mensen. De Chinese overheid neemt nog altijd geen verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen die in 1989 op het plein plaatsvonden. De autoriteiten treden hard op tegen mensen die gerechtigheid eisen en de gebeurtenis willen herdenken.

Chen Bing maakte in 2016 de likeur samen met drie andere activisten, waarna ze werden opgepakt. De drie kregen in april 2019 een voorwaardelijke straf opgelegd. Chen werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke straf van drieënhalf jaar, omdat hij weigerde te bekennen.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden