© privefoto

Schrijfactie Chili: student blind door politiegeweld

De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2020 naar de openbaar aanklager van Chili. Roep hem om op er voor te zorgen dat een ieder die verantwoordelijk is voor Gaticas verwondingen wordt vervolgd.

Massaprotesten hard neergeslagen

De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af. Maar de protesten gingen door. De politie richtte rubberen kogels op de bovenlichamen en gezichten van demonstranten. Ook gooiden ze traangas in ziekenhuizen en scholen. Duizenden demonstranten raakten gewond. Ten minste 23 mensen werden gedood.

De politie opende zelf een onderzoek naar het buitensporige politiegeweld, maar concludeerde dat niemand verantwoordelijk gehouden kon worden. De openbaar aanklager gaat nu onderzoek doen naar de gebeurtenissen.

Download de Spaanse voorbeeldbrief

 

Download de Engelse vertaling

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden