Portrait of Floriane Irangabiye
© Private

Schrijfactie Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Schrijfactie Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de autoriteiten van Burundi en roep hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten!

Kritisch in radioprogramma

Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending  de Burundese overheid ‘wreed’ en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.

Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Download de voorbeeldbrief