Marielle Franco
© Amnesty International/Mídia Ninja

Schrijfactie Brazilië: populaire politica vermoord

De 38-jarige politica Marielle Franco uit Brazilië zette zich onvermoeibaar in vóór mensenrechten en tégen politiegeweld. In maart 2018 werd ze vermoord.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 februari 2019 een brief aan de Braziliaanse president. Roep hem op de moord op Marielle te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten.

Populaire politica

Tienduizenden Brazilianen gingen de straat op toen Marielle Franco werd vermoord. Vooral arme zwarte Brazilianen rouwden om haar dood. Als zwarte biseksuele vrouw uit een favela (sloppenwijk) streed zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek onvermoeibaar voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LHBTI’s.

Goed voorbereide moord

In de nacht van 14 maart 2018 werden Marielle en haar chauffeur vermoord terwijl ze na een debat met jonge, zwarte vrouwen op weg naar huis waren. Haar moord leek goed voorbereid; vijf bewakingscamera’s op de plaats waar ze met kogels werd doorzeefd, waren een dag eerder uitgeschakeld.

Brazilië is een van de gevaarlijkste landen voor mensenrechtenactivisten. In 2017 werden er ten minste 58 activisten vermoord.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden