Marielle Franco was an activist and human right defender from Brazil. She was killed on March 14 of 2018
© Amnesty International/Mídia Ninja

Schrijfactie Brazilië: moord op activiste moet opgelost

Op 14 maart nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na haar moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2018 een brief aan de Braziliaanse minister van Justitie. Roep hem op grondig onderzoek te doen naar de moord op Marielle Franco en de verantwoordelijken te vervolgen.

Onderzoek mag niet leiden tot straffeloosheid

Marielle Franco zat sinds 2016 in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ze stond bekend als een vrouwenrechten- en LHBT-activiste. Ze sprak zich ook uit over het gewelddadige optreden van de politie in de sloppenwijken. Haar dood leidde tot massale protestdemonstraties in meerdere Braziliaanse steden. Volgens de media moet de schutter een professional zijn geweest. Ook blijkt dat vijf bewakingscamera’s op de plaats van de moord een dag eerder waren uitgeschakeld. Beelden van omringende camera’s laten zien dat iemand Franco achtervolgde. Dit duidt erop dat het gaat om moord met voorbedachten rade.

Als de autoriteiten er niet in slagen de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden