Atena Daemi
© privéfoto

Schrijfactie Iran: activiste in hongerstaking heeft dringend medische zorg nodig

De jonge activiste Atena Daemi zit een celstraf van zeven jaar uit vanwege haar kritiek op de doodstraf. Het gaat slecht met haar gezondheid. De gevangenisautoriteiten weigeren haar op te laten nemen in het ziekenhuis.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2017 naar de Iraanse autoriteiten en roep hen op Atena Daemi onmiddellijk vrij te laten en de medische zorg te geven die ze nodig heeft.

Hardhandig opgepakt

In november 2016 vielen gemaskerde agenten het huis van Atena Daemi binnen. Ze haalden haar op om een eerder opgelegde straf uit te zitten. Ze sloegen haar en gebruikten pepperspray toen Daemi een arrestatiebevel wilde zien. Haar zussen probeerden de agenten te stoppen en werden ook hardhandig aangepakt.

Intimidatie van familie

Op 23 maart 2017 kregen de zussen van Atena Daemi drie maanden celstraf, omdat ze bij Daemi‘s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Atena Daemi zelf kreeg in september 2016 in hoger beroep zeven jaar celstraf opgelegd omdat ze kritiek uitte op executies en andere mensenrechtenschendingen in Iran. Ze is van mening dat de autoriteiten haar familie lastigvallen om haar te intimideren.

Onlangs ging Atena Daemi in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling van haar zussen. Het gaat inmiddels slecht met haar gezondheid en ze moet onmiddellijk opgenomen worden in het ziekenhuis.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden