El Nadeem Center for Rehabilitation of Victims of Violence
© AP / Mohamed el Raai

Schrijfactie Egypte: autoriteiten sluiten belangrijke Egyptische ngo

De Egyptische ngo El Nadeem moest begin februari van dit jaar haar deuren sluiten. Sinds het afgelopen jaar worden Egyptische ngo’s steeds vaker door de autoriteiten tegengewerkt en hun medewerkers opgepakt.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2017 een brief naar president al-Sisi van Egypte en roep hem op ngo’s en activisten die zich inzetten voor mensenrechten niet lastig te vallen en te vervolgen.

Ngo al langer lastiggevallen

El Nadeem zette zich in voor slachtoffers van marteling en geweld in Egypte. De autoriteiten dreigden al eerder de organisatie te sluiten en bevroren eind vorig jaar alle bankrekeningen. De ngo tekende beroep aan tegen het eerdere sluitingsbevel. Maar de autoriteiten hebben de uitkomst hiervan niet afgewacht.

Medewerkers Egyptische ngo’s mogelijk vervolgd

De Egyptische autoriteiten startten in 2011 een strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van ngo’s. Onderzocht wordt of de ngo’s voldoen aan de strenge regels voor registratie en het ontvangen van geld uit het buitenland. Een aantal ngo’s is al gesloten. Medewerkers kregen te maken met lange verhoren, reisverboden en bevroren bankrekeningen. Ook dreigen ze vervolgd te worden. De activisten hangt een gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden