Dong Guangping
© privéfoto

Schrijfactie China: gevluchte activist in China vervolgd

De gevluchte Chinese activist Dong Guangping keerde in november 2015 gedwongen terug naar China waar hij terecht moest staan. Hij krijgt vermoedelijk geen eerlijk proces en loopt het risico gemarteld te worden.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2017 een brief naar de Chinese autoriteiten. Dring er op aan dat Dong Guangping een eerlijk proces krijgt en niet wordt vervolgd vanwege zijn vreedzame activiteiten.

Uitgeleverd aan China

Dong Guangping zat al eerder vast vanwege zijn inzet voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest in 1989. Hij vluchtte daarom in september 2015 met zijn vrouw en kind naar Thailand. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erkende hem als vluchteling omdat hij in China vervolgd zou worden. Thailand leverde hem echter op verzoek van China uit.

Risico op oneerlijk proces

Dong Guangping staat in China terecht voor ‘ondermijning van de staat’ en het ‘illegaal oversteken van de grens’. Hij krijgt waarschijnlijk geen eerlijk proces en mag geen contact hebben met zijn eigen advocaat en familie. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden