Vrouwenactivisten gearresteerd in Saudi Arabië
© Private

Er was eens een bange prins…

Een paar uur. Dat was waarschijnlijk de tijd die Saudische mensenrechtenverdedigers kregen om te genieten van een moment vol euforie en hoop. Euforie over de nieuwe Saudische kroonprins, Mohammed Bin Salman, die op 27 september aankondigde dat vrouwen in Saudi Arabië eindelijk zouden mogen autorijden. En hoop dat dit wellicht betekende dat hij de langverwachte leider was die hervormingen door ging voeren. Maar op dezelfde dag werd ook al meteen duidelijk dat die hoop van korte duur was. Eén voor één kregen de vrouwen die zich jarenlang hadden ingespannen voor het recht om te mogen rijden een telefoontje van de Saudische autoriteiten met het dreigement dat ze absoluut geen commentaar mochten leveren op dat nieuws. Er werd ze haarfijn duidelijk gemaakt dat ze hun succes absoluut niet mochten claimen. Nee, nee, het was uit de goedheid en barmhartigheid van de prins dat hen dit recht nu was gegeven. Daar zouden ze hem eens voor moeten bedanken.

Geen wezenlijke verandering

De afgelopen maanden bleek telkens weer dat er met de komst van Bin Salman niets wezenlijks is veranderd. Gematigde imams, journalisten en activisten werden in september 2017 gearresteerd. Vier prominente mensenrechtenactivisten werden begin 2018 veroordeeld. En dan was er nog de opgeblazen PR-campagne van de kroonprins, die op tournee in het westen aan iedereen die het maar horen wilde verkondigde dat hij toch echt voor gelijkheid van man en vrouw was. Maar wat is er nu eigenlijk echt veranderd voor vrouwen? Vrijwel niets.

Bang voor dappere vrouwen

De bange prins wist zelf natuurlijk ook wel dat het dappere vrouwen waren die op risico van arrestatie jarenlang campagne hadden gevoerd voor het recht te mogen autorijden. Maar wat als ze nou nog meer zouden willen? Wat als ze campagne zouden voeren voor volledige gelijkheid? Voor het recht op vrijheid van meningsuiting? Het recht om bij elkaar te komen, te discussiëren, zich te organiseren. Oei, wat werd de prins bang! Arresteren dan maar, onmiddellijk, allemaal!

En zo gebeurde het dat vorige week zeven vrouwenactivisten werden gearresteerd. Loujain, Eman, Aziza, Hissa, Madeha, Alaa en Aishai. Aishai al-Menea is inmiddels vrijgelaten. Volgens de Saudische staatsmedia zouden ze onderdeel zijn van een ‘cel’ die in contact met ‘buitenlandse entiteiten’ de nationale stabiliteit wil ondermijnen. Een grootschalige lastercampagne is losgebarsten op twitter om deze activisten weg te zetten als ‘verraders’. Ze kunnen tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen, of zelfs de doodstraf.

Actie ambassade

Morgen voert Amnesty actie bij de Saudische ambassade in Den Haag en roepen we de autoriteiten op om deze mensenrechtenverdedigers onmiddellijk vrij te laten.