Masih Alinejad
© REUTERS/Toby Melville

Schrijf over vrouwelijke verdedigers van mensenrechten

De Iraanse Masih Alinejad wordt in de media beschreven als ‘hoer die slachtoffer was van een groepsverkrachting nadat ze een overdosis cocaïne had genomen en naakt op straat liep’. Alinejad voert campagne tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

Masih Alinejad
© REUTERS/Toby Melville

Masih Alinejad is een vrouw die haar nek durft uit te steken voor anderen. Een vrouw die uitgescholden en bedreigd wordt om wat ze doet en wie ze is: een vrouwelijke mensenrechtenverdediger.

Op 19 mei gaan in Nederland, België en tal van andere landen mensen aan de slag om over zoveel mogelijk vrouwelijke activisten een Wikipedia-pagina te schrijven. Dat is belangrijk. Want door wereldwijd aandacht voor hen te vragen en de activisten uit de anonimiteit te halen, wordt de kans op intimidatie, bedreiging en verkrachting kleiner. Zo kunnen we discriminatie van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers tegengaan.

Aura Lolita Chávez, mensenrechtenverdediger uit Guatemala zegt daarover: ‘Als ze mij bedreigen, dan zeggen ze dat ze me zullen doden, maar voordat ze me vermoorden, zullen ze me verkrachten. Dat zeggen ze nooit tegen mijn mannelijke collega’s.’

Zin om mee te schrijven tijdens de Wiki-a-thon? Kom dan op 19 mei tussen 12.00 en 20.00 uur naar het Amnesty-huis, Keizersgracht 177 in Amsterdam.

Meer over dit onderwerp