Azza Soliman
© Rene Clement

Actie op Internationale Vrouwendag voor Egyptische Azza Soliman

Donderdag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwenrechten en vrouwenrechtenactivisten voor Amnesty International centraal. De organisatie voert actie voor de Egyptische Azza Soliman. Zij komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting en werd hiervoor al meerdere keren gearresteerd.

Azza Soliman wordt voortdurend lastiggevallen en door de regering in de gaten gehouden. Kranten en televisiezenders bestempelen haar als ‘vijand van het volk’.

Mogelijk lange gevangenisstraf

Soliman richtte twee organisaties op om de rechten van vrouwen te verdedigen. Door haar vreedzame activiteiten is ze nu een van de verdachten in een rechtszaak. De zaak staat bekend als Zaak 173: een groep mensenrechtenverdedigers die onder meer vervolgd worden omdat zij voor hun werk geld uit het buitenland ontvangen. Ook zou Soliman de goede naam van het land bezoedelen, omdat ze beweert dat veel vrouwen in Egypte een groot risico lopen op verkrachting. Ze kan tot een lange gevangenisstraf veroordeeld worden.

Kom in actie voor Azza Soliman

Op en rond 8 maart zamelt Amnesty International handtekeningen in om de president van Egypte op te roepen alle aanklachten tegen Soliman in te trekken. Daarnaast kan het publiek groetenkaarten naar haar sturen, om deze dappere vrouw een hart onder de riem te steken. En dat heeft effect! Soliman liet Amnesty eerder weten dat alle solidariteitsbetuigingen haar ‘veel kracht gaven in tijden van onrechtvaardigheid en wanhoop.’

Kaarten voor vrouwen die je bewondert

Naast de acties voor Azza Soliman worden ook andere vrouwen in het zonnetje gezet: Amnesty heeft kaarten die mensen kunnen sturen naar een vrouw die ze bewonderen of willen steunen.

Mensenrechtenverdedigers in het gedrang

Het wordt wereldwijd steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen mensenrechtenverdedigers te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraffen. Elk jaar worden meer activisten vermoord. Door nieuwe wetten kunnen ze hun mening minder makkelijk uiten en ook de persvrijheid wordt ingeperkt. Regeringen, gewapende groeperingen en bedrijven zorgen er zo voor dat het net zich steeds verder sluit om wie op vreedzame wijze zijn mening geeft.

Vrouwelijke activisten lopen vaak extra risico’s: zij krijgen zeer geregeld ook nog te maken met seksueel geweld, lastercampagnes en druk vanuit familie en de gemeenschap.

Daarom voert Amnesty International een campagne voor mensenrechtenverdedigers.