Klimaatactivisten demonstreerden op 5 november 2022 op Schiphol tegen de vervuiling en het overlast door luchtvaart

Aanmeldformulier waarnemer van demonstraties

Demonstreren is een mensenrecht. Het is voor mensen een belangrijke manier om te laten zien wat ze vinden van bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen die vreedzaam demonstreren willen een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het demonstratierecht is ontzettend belangrijk in een democratie. Dat vinden ook veel burgemeesters en politici. Toch staat het recht om te demonstreren wereldwijd onder druk. Ook in Nederland. Daarom voert Amnesty de campagne ‘Right to Protest’ om ervoor te zorgen dat iedereen gebruik kan maken van het recht om te demonstreren.

Meld je aan om met Amnesty demonstraties te observeren

Er zijn verschillende manieren om mee te doen met onze campagne. Zo kun je getraind worden om met Amnesty demonstraties in het land te observeren. Dat betekent dat je met een team van vrijwilligers naar demonstraties gaat en daar als onafhankelijke waarnemer kijkt wat er gebeurt. Amnesty monitort met regelmaat bij verschillende demonstraties. Het doel hiervan is om in kaart te brengen hoe de lokale overheid (burgemeester en politie) demonstraties mogelijk maakt.

Want daar gaat het regelmatig mis. De afgelopen jaren werden diverse demonstraties onterecht verboden of ingeperkt. Burgemeesters beperkten demonstraties uit vrees voor ongeregeldheden, of vanwege overlast voor omstanders, winkelend publiek of het verkeer. Terwijl een demonstratie enige hinder mag veroorzaken. Ook worden mensen die vreedzaam demonstreren en niks verkeerd doen toch regelmatig aangehouden door de politie. Of ze moeten zonder enige reden hun ID laten zien. Ook wordt niet iedereen gelijk behandeld. Allemaal zaken die het demonstreren onnodig moeilijk maken. En die er misschien voor zorgen dat mensen er een volgende keer wel twee keer over nadenken voor ze weer meedoen aan een demonstratie.

Heb jij interesse om waarnemer te worden bij demonstraties, meld je dan via onderstaand formulier aan.

Wat ga je doen?

Na een training maak je deel uit van een (vrijwilligers) pool van waarnemers. We vragen je gemiddeld eens per maand (maar in sommige periodes zal het drukker of juist erg rustig zijn) om naar een demonstratie in het land te gaan. Met een groepje van getrainde waarnemers zul je dan, zonder zelf actief deel te nemen, de demonstratie observeren. Een demonstratie is zelden statisch, dat betekent dat je je soms snel moet kunnen verplaatsen in grote menigtes. Enige flexibiliteit is dus wel vereist. Met je groep registreer je wat er gebeurt en je maakt daar een verslag van. Als daar aanleiding voor is kan Amnesty direct publiekelijk reageren of gebruiken we de opgedane informatie om burgemeester, gemeente en politie er op te wijzen dat zaken beter geregeld moeten worden.

Training (voorlopig geen training)

Ter voorbereiding op je rol als waarnemer geven we je een inhoudelijke en praktische training. Succesvolle deelname hieraan is een voorwaarde om onderdeel te zijn van de pool. Gemaakte reiskosten voor de training en het monitoren kunnen worden vergoed door Amnesty. We hebben inmiddels al twee trainingen georganiseerd, maar voorlopig staat er geen nieuwe training gepland. Mocht je interesse hebben in de training of vragen hebben over de rol van waarnemer kun je een mail sturen naar demonstreren@amnesty.nl, dan zullen we je op de hoogte houden van nieuwe trainingsdata.

Profiel

  • Jij bent gemiddeld 1x per maand beschikbaar om een demonstratie te waarnemen (tijdens werkdagen of weekenden);
  • Je hebt affiniteit met het werk en de doelstellingen van Amnesty International;
  • Je bent in staat om je onafhankelijk op te stellen tijdens een demonstratie;
  • Je bent regionaal inzetbaar en kunt dus (bijv. met het OV) reizen naar verschillende plekken;
  • Je bent minimaal 18 jaar oud;
  • Je hebt een goede beheersing (in woord en geschrift) van de Nederlandse taal;
  • Het is een pré als je kennis hebt van het (demonstratie)recht.