Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Rapportenoverzicht van Eerlijke Geldwijzer

Praktijkonderzoek Transparantie en Verantwoording

4 juli 2016

In dit praktijkonderzoek is onderzocht in hoeverre verzekeraars transparant zijn over hun investeringen, organisatiestructuur en bedrijfsvoering.

“Praktijkonderzoek Arbeidsrechten: Leefbaar Loon en Vakbondsvrijheid in de elektronicasector en kledingsector”

2 juni 2016

Het merendeel van de internationale elektronicamerken en kledingmerken produceren hun producten niet zelf, maar laten die maken door toeleveranciers in landen waar de productieen loonkosten laag zijn. De afgelopen decennia heeft het verplaatsen van de productie van kleding en consumentenelektronica naar goedkope productielanden, gezorgd voor een toestroom van betaalbare producten die in het bereik komen van grote groepen consumenten.

Beleidsbeoordeling van de Eerlijke Verzekeringswijzer

19 november 2015

Drie van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland, Allianz, Generali en Legal & General, blijven ernstig achter bij het publiceren van goed duurzaamheidsbeleid. Dit blijkt uit dit nieuwe onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Beleidsupdate Eerlijke Bankwijzer #15

28 september 2015

Het project “Eerlijke Bankwijzer” is een samenwerkingsverband van partnerorganisaties: Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Het project startte in januari 2009 met de beoordeling van het investerings- en financieringsbeleid van elf Nederlandse bankgroepen die actief zijn op de Nederlandse markt voor particuliere betaal- en spaarrekeningen.

Dutch Banks: Commitments and Progress

6 juli 2015

Het Praktijkonderzoek Toezeggingen richt zich op toezeggingen van Nederlandse bankgroepen die zijn gedaan naar aanleiding eerdere praktijkonderzoeken, door de Eerlijke Bankwijzer gepubliceerd in de periode 2009 tot 2013.

Tweede update rapport Eerlijke Verzekeringswijzer

10 november 2014

De Eerlijke Verzekeringswijzer richt zich op de 'top 10' van levensverzekeraars in Nederland. Deze top 10 vindt zijn basis in de grootte van het marktaandeel in de Nederlandse levensverzekeringsmarkt (gebaseerd op omzetvolume). De eerste beoordeling is gepubliceerd in september 2013. Dit rapport is de eerste update van die beoordeling op basis van een geactualiseerde methode.

Praktijkonderzoek: farmaceutische bedrijven

1 juli 2014

De helft van de 10 grootste verzekeraars in Nederland doet niets om de toegang van armen tot geneesmiddelen te bevorderen. Alle 10 verzekeraars investeren wel voor in totaal € 29,7 miljard (waarvan € 5,2 miljard voor eigen rekening) in 20 grote farmaceutische bedrijven die hierin het verschil kunnen maken.

Eerlijke Verzekeringswijzer: eerste update beleidsonderzoek

25 mei 2014

Sinds de lancering van de Eerlijke Verzekeringswijzer in september 2013 hebben vijf verzekeraars uit de top-tien in Nederland hun duurzaamheidsbeleid op tal van onderdelen verbeterd.

Beleidsonderzoek 14e update Eerlijke Bankwijzer

21 april 2014

Zeven Nederlandse banken verbeterden in 2013 hun duurzaamheidbeleid voor in totaal 16 onderwerpen. Dit geldt voor ABN Amro, Aegon Bank, ASN Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot. Drie banken, Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos, hebben geen beleidsverbetering doorgevoerd in 2013, ondanks het feit dat het duurzaamheidsbeleid ook bij deze banken nog niet optimaal is of zelfs ontbreekt. Dit blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

Praktijkonderzoek: Delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten

17 december 2013

In praktijkonderzoeken voor de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzoekt Profundo enkele keren per jaar aan de hand van praktijkvoorbeelden in hoeverre de geselecteerde banken en verzekeraars zich bij hun investeringen en financiële diensten laten leiden door duurzaamheidsstandaarden.

  • eerste
  • vorige

RSS Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste Amnesty-nieuws?

Meld je aan

RSS persberichten

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste Amnesty-persberichten?

Meld je aan