Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Persberichtenoverzicht van Eerlijke Geldwijzer

Banken beter op duurzaamheid, aanpak klimaatverandering en belastingontwijking blijft achter

21 december 2016

Negen Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid. De meeste banken scoren nog wel zwaar onvoldoende voor hun beleid op klimaat. Ook de aanpak van belastingontwijking blijft zwak. Bank-verzekeraar Aegon scoort verreweg het laagst op sociaal- en milieubeleid en op dierenwelzijn. Zo blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer die vandaag is gepubliceerd.

Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars

17 november 2016

De verschillen in de kwaliteit van het maatschappelijk beleid voor de beleggingen van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn opvallend groot. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt.

Duurzaamheidsbeleid Allianz, Generali en Legal & General onder de maat; Delta Lloyd zet grote stappen vooruit

19 november 2015

Drie van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland, Allianz, Generali en Legal & General, blijven ernstig achter bij het publiceren van goed duurzaamheidsbeleid. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, dat vandaag gepubliceerd wordt.

Amnesty Nederland, Oxfam Novib en PAX werken mee aan mensenrechtenconvenant bankensector

19 november 2015

Amnesty Nederland, Oxfam Novib en PAX trekken de komende maanden gezamenlijk op in een traject van gesprekken met de Nederlandse banken en de overheid. Doel is het sluiten van een convenant speciaal gericht op mensenrechten. Ook vakbonden FNV en CNV zitten aan tafel.

Verzekeraars in Nederland investeren in bommen die burgerslachtoffers maken in Jemen

2 november 2015

Zes verzekeringsgroepen in Nederland hebben aandelen en obligaties in vier Amerikaanse wapenfabrikanten die MK-bommen en clusterbommen produceren. Onderzoek van Amnesty International in het noorden van Jemen wijst uit dat deze munitie recent is gebruikt bij luchtaanvallen op burgerdoelen, met veel burgerslachtoffers tot gevolg.

Beleid banken duurzamer; echte omslag ontbreekt

28 september 2015

Acht belangrijke Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar allemaal hun duurzaamheidbeleid. Toch schiet het beleid van veel banken nog steeds tekort, bijvoorbeeld op klimaat, wapens, olie & gas, en dierenwelzijn. Van de acht banken voert ASN Bank op de meeste onderwerpen het beste duurzaamheidbeleid; ING is hekkensluiter.
Dit blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

Banken duurzamer, maar blijven schimmig over investeringen

6 juli 2015

Nederlandse banken nemen concrete stappen om de duurzaamheid van hun investeringen te verbeteren, maar kunnen nog onvoldoende aantonen wat deze stappen in de praktijk opleveren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, waarin toezeggingen en de daar uit volgende vervolgstappen van banken naar aanleiding van 13 eerdere praktijkonderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer zijn onderzocht.

Verzekeraars investeren bijna 7 miljard in foute wapenhandel

18 juni 2015

Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabiƫ, Nigeria en Bahrein.

Swedish Banks in Breach of Human Rights Guidelines

17 juni 2015

Swedish banks invest in companies involved in serious human rights abuses, according to a new report. The report also shows that the banks' justification - to engage with companies to bring about a change - in many cases is very weak.

Verschillen duurzaamheidsbeleid groter bij nieuwe beoordeling Eerlijke Verzekeringswijzer

4 november 2014

Drietal verzekeraars scoort goed op maatschappelijk beleid; de rest volgt nauwelijks.

  • eerste
  • vorige

Persvoorlichters

Ruud Bosgraaf Ruud Bosgraaf
020-7733667
06-23341533
r [dot] bosgraaf [at] amnesty [dot] nl
Emile Affolter Emile Affolter
020-7733669
06-34490977
e [dot] affolter [at] amnesty [dot] nl
Paul Helsloot Paul Helsloot
020-7733501
06-18479655
p [dot] helsloot [at] amnesty [dot] nl

Persberichten via mail ontvangen?

Geef je op om persberichten via mail te ontvangen.

Abonneer je op onze RSS-Feeds