Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Sponsorloop van Vught naar Best

De lopers zijn klaar voor het vertrek. ©Dick Andriese
10
mei
2012

Dankzij het enthousiasme van de veertien wandelaars, en de inzet van vele vrijwilligers, is de eerste editie van de Nacht van de Vrijheid -van 4 op 5 mei - voorspoedig verlopen. Het was een bijzondere en gedenkwaardige nacht.

Om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers, om de vrijheid te vieren, en uit solidariteit met oorlogsslachtoffers uit Congo, hebben Amnesty Eindhoven en Amnesty Gemert-Bakel in de Nacht van de Vrijheid een sponsorloop georganiseerd.

Om half negen ’s avonds verzamelde een groepje van elf enthousiaste wandelaars zich bij restaurant De Vughtse Heide, nabij Nationaal Monument Kamp Vught. Sommigen hadden net daarvoor meegedaan aan de stille tocht naar de fusilladeplaat. Dick en Chretienne van Amnesty Eindhoven hadden een mooi hoekje ingericht in het restaurant, waar de deelnemers zich konden inschrijven en van een lichtgevend hesje werden voorzien.

Rob van Hal, regiocoördinator van Amnesty Brabant-Limburg, zette de toon met een toespraakje over het doel van de tocht, de Mobiele Cinema in de Democratische Republiek Congo. De stoet vertrok in een stevig tempo naar de eerste stopplaats, Brasserie Joske in St-Michielsgestel. Onder het schijnsel van de volle maan kwamen Hans, Willem, Ja, Ad, Herman, Willy, Jan, Ton, Tane en Piotr hier aan en werden door Bernard en Jopie van een tasje met etenswaren en een vingerlampje voorzien. Inmiddels hadden Dick en Chretienne op cruciale punten levensgrote pijlen neergezet, zodat verdwalen moeilijk werd.

De vaart bleef  er flink in. Tijdens de reis door de nacht werden tussen de wandelaars oude banden aangehaald en nieuwe gesmeed, en na vijftien kilometer wandelen arriveerde iedereen ruim op tijd bij Café d’n Bes in Schijndel. Voor Tane en Piotr was dit het eindpunt van hun tocht. Na een goede ravitaillering wandelde de rest door naar de volgende stopplaats, het huis van Conja in Veghel. Het begon net te regenen toen de welkome koffie met koek hier genuttigd werd, en toen de groep zich weer in beweging zette bleek de bui al weer overgewaaid. In Erp heette Chris ons welkom met koffie en peperkoek. Naar Gemert was toen nog maar een klein stukje. Mara en Fabiënne waren de hele nacht opgebleven en heetten ons in de Bunker samen met nog enkele nachtbrakers om half vijf welkom met (natuurlijk) koffie, soep en broodjes. 

Ad nam hier afscheid van de andere lopers, en Tonnie, Ger, Annelies en Lenie kwamen de groep versterken om aan de laatste etappe naar Best te beginnen. Na met z’n allen op de foto te zijn gegaan werd in het donker afscheid genomen van de Bunker. De vogels maakten al een flink kabaal, als om de dageraad te verwelkomen.

Na nog twee stops, in Beek en Donk bij Kitty, en in Lieshout bij Jan en Wilma had iedereen inmiddels genoeg koffie op om het laatste stuk langs het Wilhelminakanaal en door Son vol te houden. Het tempo was inmiddels wel wat gezakt, maar ondanks het grote aantal kilometers dat inmiddels afgelegd was, werd er nog steeds goed doorgewandeld. Vlak voor het bereiken van Bevrijdende Vleugels wachtte iedereen op elkaar, zodat de groep solidair met elkaar het museum bereikte, waar ze werden opgewacht door een delegatie actieve Amnesty-leden onder leiding van Willem en Margriet. Er stond een lekker ontbijt klaar, de film van Ilse en Femke van Velzen over de Mobile Cinema werd afgespeeld, en een seniorenorkest verwelkomde de wandelaars met muziek.

Iedereen ging moe maar voldaan naar huis, de hoop uitsprekend elkaar in 2013 tijdens de volgende editie van De Nacht van de Vrijheid weer te mogen ontmoeten. De wandelaars hebben met elkaar ruim 1182 euro bij elkaar gelopen. Het geld gaat naar het Mobiele Cinema-project van Amnesty Nederland in Congo.

Met elkaar hebben de organisatoren en deelnemers de eerste editie van De Nacht van de Vrijheid tot een groot succes kunnen maken. Volgend jaar weer!