Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Banken spreken bedrijven onvoldoende aan

14
feb
2011

Nederlandse banken die in Shell, Vedanta Resources en Barrick Gold investeren oefenen te weinig druk uit op deze bedrijven om te voorkomen dat hun activiteiten tot schendingen leiden.

Dat blijkt uit het vierde praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Dit onderzoek is gericht op beleggingsrelaties van banken met de genoemde bedrijven in de olie- en mijnbouwsector.

Banken als de ABN AMRO, Aegon en ING spreken de bedrijven niet of nauwelijks aan op hun betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten. Andere banken gaan wel intensief met de bedrijven over mensenrechten in gesprek, maar doen dat volgens de Eerlijke Bankwijzer te vrijblijvend. Enkele banken, Triodos, ASN Bank en de Friesland Bank, kiezen er op basis van mensenrechten- en duurzaamheidscriteria bewust voor om niet in deze bedrijven te investeren.

'Het is teleurstellend dat de meeste banken Shell, Vedanta en Barrick Gold niet tot meer respect voor mensenrechten weten aan te zetten,' zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland namens de Eerlijke Bankwijzer. 'Deze bedrijven zijn structureel en langdurig betrokken bij mensenrechtenschendingen. Banken moeten een veel krachtiger signaal uitzenden om de bedrijven te bewegen tot een betere praktijkvoering. Dat doen ze nu onvoldoende.'

Meer informatie:

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Met de Eerlijke Bankwijzer willen de initiatiefnemers maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen bij Nederlandse banken met steun van de consument.