Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

LHBT

Deel:
Baltische Gay Pride in de Litouwse hoofdstad Vilnius in 2010 © Kåre Viemose

De mensenrechten van LHBT's, kortweg wel aangeduid als ‘homorechten’, staan vaak onder druk. Wereldwijd zijn seksuele minderheden het slachtoffer van schendingen van de mensenrechten. Die schendingen lopen uiteen van subtiele discriminatie tot gevangenschap en marteling. In meer dan 75 landen is homoseksualiteit bij wet verboden. In sommige landen staat er zelfs de doodstraf op.

Nieuws

Blogberichten

Stella Lutskevich oogt jong en erg vriendelijk. Haar zoon Dennis zit gevangen. Hij deed mee aan een...
Met zeven andere directeuren van Europese Amnesty-afdelingen bood ik donderdag in Moskou 336,412...
Een schokkend beeld: een man liggend op een bankje in een volle rechtszaal in het noorden van...

Wat Amnesty doet

  • Amnesty voert actie tegen wetgeving die homoseksualiteit strafbaar stelt.
  • Amnesty werkt voor onvoorwaardelijke vrijlating van degenen die alleen vanwege hun seksuele oriëntatie gevangen zitten.
  • Amnesty Nederland neemt deel aan veel acties die in Europa, speciaal Midden-Europa, worden ondernomen tegen discriminatie van LHBT's.
  • Amnesty werkt samen met organisaties voor de mensenrechten van LHBT's.

Definities

LHBT (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders): een internationaal gebruikte afkorting voor mensen met een seksuele oriëntatie die niet ‘standaard’ heteroseksueel is.

Seksuele oriëntatie Het vermogen om je emotioneel, affectief en seksueel aangetrokken te voelen tot mensen van hetzelfde of het andere geslacht of beide, en met die ander intieme relaties aan te gaan (homoseksueel, heteroseksueel of biseksueel). Amnesty International zet zich in acceptatie van homo's, lesbiennes en biseksuelen, in het bijzonder in landen waar die seksuele oriëntaties strafbaar zijn gesteld.

Gender-identiteit Iemands diepgevoelde, persoonlijke beleving van de eigen gender (mannelijkheid of vrouwelijkheid). Iemands gevoelde gender-identiteit kan afwijken van de lichamelijke gender.

Transgender Door het leven gaan als iemand van het andere dan het biologische geslacht of geen keuze maken om hetzij man hetzij vrouw te zijn. Sommige, maar lang niet alle transgenders ondergaan een hormoonbehandeling of geslachtsveranderende operatie. Amnesty stelt dat medisch ingrijpen, in welke vorm dan ook, niet als voorwaarde mag worden gesteld voor wettelijke erkenning van de gender-identiteit van transgender personen. Dat is nu in Nederland nog wel een vereiste.

Interseksualiteit Bij ongeveer 1 op de 2000 mensen is bij geboorte niet duidelijk is tot welk geslacht ze behoren. De geslachtkenmerken zijn niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk.Voor de wet moet de sekse wel worden opgegeven. Dat kan ertoe leiden dat het bij geboorte gekozen geslacht niet overeenkomt met hoe iemand zichzelf beleeft.

Homoseksualiteit strafbaar in meer dan 75 landen

In veel landen heeft Amnesty actie gevoerd voor de rechten van LHBT's. Wetten die homoseksualiteit strafbaar maken, versterken de systematische achterstand van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Deze wetten fungeren als aansporing tot of rechtvaardiging voor geweld, zowel in de gevangenis, als op straat of thuis.

ILGA, de International Lesbian and Gay Association, heeft een onderzoek gepubliceerd waarin alle wetten uit de hele wereld zijn samengebracht die seks met wederzijds goedvinden tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden. Het onderzoek van Daniel Ottosson, verbonden aan de Södertörn University in Stockholm, is geactualiseerd in mei 2008. ILGA heeft een bijbehorende wereldkaart gemaakt, waarop te zien is in welke landen homoseksualiteit strafbaar is. Lees het ILGA-rapport: State-sponsored homophobia

Homofobie

Er zijn veel mensen die op religieuze of andere gronden homoseksualiteit verwerpelijk, zondig of oneerbaar vinden. Zo'n houding wordt vaak aangeduid als homofobie of homohaat. De vrijheid van meningsuiting laat in het algemeen negatieve oordelen toe. Of negatieve uitspraken over homoseksuelen een vorm van haatzaai zijn, en dus strafbaar, hangt in de Nederlandse rechtspraak af van de omstandigheden. > Lees meer over homofobie

Resultaten

Amnesty neemt deel aan manifestaties voor homorechten in Warschau, Riga, Vilnius, Moskou, Istanbul, Sofia, Sarajevo, Belgrado, Ljubljana, en bijvoorbeeld ook in Jeruzalem, Mombai en Manila. Deze evenementen scheppen geleidelijk ruimte voor erkenning van de mensenrechten van LHBT's.

De laatste jaren is homoseksualiteit in een reeks landen uit het strafrecht gehaald: in de Verenigde Staten en bijna alle landen van Latijns Amerika; in Afrikaanse landen waaronder Benin, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo en Zuid-Afrika; in Israël en Irak; in China, Japan en Zuid-Korea; in alle Europese landen (meestal vanaf de jaren negentig).

Amnesty heeft LHBT-organisaties in onder meer Turkije, Nicaragua, Nigeria, Senegal, Oeganda, El Salvador en Honduras beschermd tegen geweld van overheden.

Landen waarin de laatste jaren het burgerlijk homohuwelijk door de nationale overheid gelegaliseerd zijn Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië en de Verenigde Staten. 

Websites over dit onderwerp

Amnesty International is niet verantwoordelijk voor informatie op externe websites