Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Russische Federatie

Gemanipuleerd beeld ©AFP/ANP/Dmitry Kostyukov © AFP/ANP/Andrey Smirnov

Sinds Vladimir Poetin op 7 mei 2012 voor een derde termijn als president van Rusland werd beëdigd, verslechtert de mensenrechtensituatie in het land in hoog tempo. Met nieuwe wetten legt Poetin stap voor stap critici het zwijgen op. Het net sluit zich steeds meer om wie in Rusland anders denkt dan de regering. Amnesty International voert intensief actie zodat de mensen in Rusland in vrijheid voor hun mening kunnen uitkomen.

Nieuws

Blogberichten

Nastya Zotova (25) is ongelooflijk strijdbaar – voor de duvel niet bang en bereid alles te doen om...
Voor de eerste keer dreigt een Russische mensenrechtenverdediger in de cel te belanden op...
Deze man is een held van Rusland. Je herkent hem waarschijnlijk niet, onder alle eiersmurrie, meel...

Nieuwe wetgeving

Oppositie-activist opgepakt voor het kantoor van de burgermeester van Moskou, 31 augustus 2012. © REUTERS/Maxim Shemetov Wie een kritische mening uit, kan voor ‘smaad’ of ‘laster’ worden veroordeeld. Websites kunnen zonder pardon worden geblokkeerd. Organisaties die ‘de veiligheid van Rusland bedreigen’ – bijvoorbeeld Amnesty – lopen het gevaar te worden gesloten. Wie in Rusland zonder toestemming demonstreert, riskeert een boete van bijna een maandloon. En de nieuwste wetten verbieden 'homopropaganda' en 'belediging van religieuze gevoelens'.
> Lees verder

Bedreigde en vervolgde critici van het Poetin-regime

Nikolai Alexeyev. ©Jeremy Nicholl/Hollandse HoogteIn Rusland wordt de vrijheid van meningsuiting steeds verder ingeperkt. De politie treedt vaak buitensporig hard op tegen mensen die zich kritisch uitlaten over het regime. Na het begin van de derde ambtstermijn van president Poetin, in mei 2012, is met een reeks van wetten het recht op vrije meningsuiting en op vereniging verder ingeperkt. Met name mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten, kunstenaars en homoseksuelen zijn het slachtoffer van de nieuwe wetgeving.
> Lees verder 

Wat Amnesty doet

Demonstratie in RuslandAmnesty zet zich ervoor in dat het recht op vrije meningsuiting in Rusland gerespecteerd en beschermd wordt. We doen onderzoek. We helpen mensen die door de nieuwe wetten zwaar onder vuur liggen: activisten, journalisten, advocaten, kunstenaars, homoseksuelen. We maken onafhankelijke Russische initiatieven voor mensenrechten mogelijk. We verzorgen training en uitwisseling. En we werken samen met de kleine Amnesty-afdeling in Moskou, die we ook financieel ondersteunen.