Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Internationale Vrouwendag (8 maart)

Internationale Vrouwendag is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt.

De Dag van de Vrouw werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen. De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Kiesrecht

Het kiesrecht kwam daarna centraal te staan. De jaren daarop werden, tot de Eerste Wereldoorlog, in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig groeide de belangstelling voor een internationale vrouwendag. In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag.

In 1978 werd de dag door de VN als feestdag erkend; vanaf dat jaar kreeg de dag ook betekenis in Nederland. Amnesty heeft op Internationale Vrouwendag actie gevoerd voor onder meer vrouwelijke gewetensgevangenen, slachtoffers van marteling en geweld, en mensenrechtenverdedigers.

Meer over dit onderwerp