Bouwmedewerkers Qatar
© 2016 Getty Images

Het WK voetbal in Qatar wordt u aangeboden door…

Amnesty International vraagt met verschillende reclamespots tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2022 aandacht voor de uiterst slechte werkomstandigheden voor arbeidsmigranten in Qatar. Bouwvakkers, huishoudelijk personeel, beveiligers en anderen worden nog steeds geconfronteerd met het te laat of het helemaal niet betalen van loon, dwangarbeid en uitbuiting.

Amnesty International roept de FIFA en Qatar op een fonds op te richten om de uitgebuite buitenlandse werknemers te compenseren.

Amnesty International roept iedereen op – of je nu kijkt of niet – om de petitie voor een compensatiefonds voor arbeidsmigranten in Qatar te tekenen. Mensen die de wedstrijden aan anderen laten zien – in de kroeg, via internet, op grote schermen of waar dan ook – kunnen daarbij Amnesty’s reclamespot vertonen. Deze spot wordt in de eerste week van het WK voetbal ook op televisie uitgezonden.

Door in de spots kort maar krachtig te vertellen wat vier arbeidsmigranten in Qatar overkwam bij de bouw van de faciliteiten voor het WK, vraagt Amnesty International aandacht voor hun wrede lot. Alle schitterende stadions, hotels en andere voorzieningen ten spijt, nooit mag worden vergeten dat deze alleen gerealiseerd werden door de inzet van arbeidsmigranten die daarbij op grove wijze werden uitgebuit.

Tekst van een van de spots

Met teksten zoals deze vraagt Amnesty International kijkers van het WK om ook hun steun uit te spreken voor de arbeidsmigranten in Qatar.

Het WK voetbal in Qatar wordt u aangeboden door…
Prem uit Nepal
Leende geld om in Qatar aan het Khalifa Stadion te mogen werken
Kreeg maandenlang zijn loon niet uitbetaald
Verloor daardoor het huis van zijn familie
Of je nu kijkt of niet
Teken de petitie voor compensatie van alle arbeidsmigranten op amnesty.nl

Klik hier om de video te downloaden.

Uitbuiting gaat door

In Qatar komt het nog steeds voor dat arbeidsmigranten hun loon te laat of zelfs helemaal niet krijgen uitbetaald. Voor de vele werknemers met schulden is dit een extra groot probleem. De schulden kregen zij omdat ze enorm hoge wervingskosten moesten betalen om in Qatar te mogen werken. Een bedrag tussen de 1.000 en 3.000 euro vormt een zeer zware last als je 275 euro per maand verdient en daar ook je familie moet onderhouden.

Ook hebben duizenden arbeidsmigranten nog steeds te maken met het weigeren van rustdagen, onveilige arbeidsomstandigheden, belemmeringen voor het veranderen van baan en beperkte toegang tot de rechter. Ook wordt de dood van duizenden werknemers niet onderzocht.

Wel of niet kijken

Amnesty International roept niet op tot een boycot van het WK 2022 in Qatar, maar probeert in plaats daarvan de aandacht die het toernooi krijgt, te gebruiken om echte en blijvende verandering voor de arbeiders in het land te bewerkstelligen. Uiteraard wordt gerespecteerd dat andere organisaties, groepen en supporters hier mogelijk anders over denken en ervoor kiezen om op te roepen tot een boycot.

Klik hier om de video te downloaden.

Klik hier om de video te downloaden.

Klik hier om de video te downloaden.

Meer over dit onderwerp